Ermenistan Gençleri Türk Gençleriyle Buluştu

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Geçtiğimiz günlerde iki önemli toplantıya katıldım. Bunlardan biri Türkiye ile Ermenistan gençlerinin ortak çabası ile düzenlenen , Ermenistan”dan 20″ye yakın kurumu temsilen gençler Türkiye”den gençlerle birlikte iki ülke halkları arasında güven arttırıcı neler yapacaklarını tartıştılar.

Bu toplantıya hem iktidardan hem de muhalefetten genç siyasi parti temsilcileri de toplantıya iştirak ettiler.Uzlaşma yönetimi konusunda çeşitli kitapları bulunan Maryland Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Edward Kaufman da toplantıya katıldı.

Toplantıda  Türkiye ve Ermenistan ile ilgili bir çok sorun tartışıldı. fakat benim dikkatimi çeken ve üzerinde en çok durulan konular ve sitekler şunlardı.

Ülke içi muhalefetin daha yapıcı olması
İki ülke arasında kardeş şehirler belirlenmesi
Kültürel bağlamda ortaklıkların daha çok vurgulanması
İstanbul-Erivan uçuşlarının artırılması
Türkiye-Ermenistan parlamenterler dostluk grubunun kurulması
Türkiye-Ermenistan sivil toplumlarının süreçte daha önemli yer sahibi olmaları

Fakat Ermemi gençlerin Türkiyeden farklı bir istekleri daha vardı. O da Türkiye’nin Ermenistan’ın iç meselesi olan Karabağ sorununda taraf olmamasıydı.

Bu toplantının Düzenlenmesini sağlayan Toplum ve Demokrasi Derneği Genel Koordinatoru Baybars Örsek şunları söyledi: 

Diplomatik ilişkiden yoksun olan iki ülkenin gençliği yüzlerce yıllık ortak geçmişe sahip bu iki toplum için “Ortak Bir Gelecek” üzerinde çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten Örsek, Türkiye ile Ermenistan arasında bir sivil toplum platformu kurmayı hedeflediklerini anlattı.

Ekim ayında Erivan”da gerçekleştirilecek olan 2. toplantı ile Türkiye”den gençlerin Erivan”a giderek süreci Ermenistan”da da hızlandırmaya çalışacaklarını söyleyen Örsek projenin katılımcı gençlerin projelerinin Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yapıcı rol oynamaya devam edeceğini sözlerine eklidi.

Diğer katıldığım toplantı ise, Taraf Gazetesi yazarlarından  Markar Esayan ile Türkiye ve Ermesintan arasında ki sorunlar,  Türkiye’de yaşayan Ermeni azınlıklarının yaşadıkları sorunlar üzerineydi.

Türkiye ile Ermenistan arasında ki Karabağ sorunu ve çözüm bekleyen Türkiye Ermanistan sınırının açılıp açılamayacağı tartışıldı. Bu tartısma sonucunda sınırın açılma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi. En nihayetinde her iki ülkede yaşayan insanların ortak bir geçmişe sahip oldukları vurgulandı. Sınırın açılıması her iki ülkeninde faydasına olacaktır dendi. Ermenistan’da yaşayan Ermeni halkı için sınırın açılması büyük bir önem arzetmektedir. Sosyal,ekonomik ve külterel bağların kopmaması açısından sınırın açılmasında büyük bir fayda vardır.

Türkiye de yaşayan Ermeni azınlıkları için geçmişten günümüze çok sıkıntıların yaşandığı vurgulandı. Fakat bu sıkıntılara ve acılara bir sünger çekip ortak bir gelecekte birlikte huzur içinde yaşamayı herşeyden çok istedikleri vurgulandı. Bunun için atılmış adımların yetersiz olduğu vugulansada gelişmelerden ümitli olduklarını vurguladı.

Katıldığım her iki toplantı da çok verimli geçti. Ben de bu noktada şunları sormak istiyorum. Bizler Halkla İlişkiler uzmanları olarak bu sorunlar için neler yapabiliriz? Bizlerin ne gibi katkıları olabilir? Görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

sevgiler

M.Arslan

Yorum bırakın