1.Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresinin Ardından

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

*15-16 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde; Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Platformu ile ortaklaşa  1.Uluslararası İlişkiler Kongresini gerçekleştiren Diplomasi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bakıcı ve Kongre sorumlusu Simge Aktan ile kulübün yapısı ve gelecek planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

  • Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz?

Uğur Bakıcı: Uluslararası İlişkiler Bölümü mezun adayıyım.

Simge Aktan:  Siyaset Bilimi 3.sınıf öğrencisiyim.

  • Diplomasi Kulübü fikri nereden geldi? Amacınız, hedefleriniz nelerdir?

Uğur Bakıcı:  2008 yılında Öğrenci Birliği Dış ilişkiler Komitesi olarak eski rektörümüz Aydın Uğur ile yaptığımız toplantıda proje fikirlerimizi paylaştığımız sırada;  Dışişleri Bakanlığına öğrencilerimizi hazırlamak üzerine çalışmalar yapmayı düşünmez misiniz diye bir soru sormuş ve kendisi her türlü desteği vereceğini belirtmişti. Bizde belli üniversitelerden bakanlığa girilir düşüncesini değiştirmek ve üniversitemizden bu sayıyı arttırmak için çalışmalara başladık. 2009 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girmek isteyen arkadaşlarımız ile birlikte başta İlter Turan ve Şule Kut Hocalarımızın da desteğini alarak Diplomasi Kulübünü kurduk.

Simge Aktan: Asıl amacımız Dışişleri Bakanlığı’na hazırlamak olmak ile birlikte; Diplomasi teori ve uygulamalarını okulumuz bünyesinde düzenleyececek olduğumuz yerel konferans,workshoplar ve uluslararası projelerle incelemeyi amaç edinmekteyiz. Bu amaçlar doğrultusunda;  Teori bazında eğitimler düzenlemek, diplomasi alanında görev almak isteyen öğrencilerimiz için gerekli görülen derslerin açılmasını sağlamak gelmektedir.

  • Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz aktiviteler nelerdir?

Simge Aktan: Kulübümüzü kurar kurmaz ilk anlaşmamızı Viyana Diplomat Akademisi ile gerçekleştirdik. Akademi Başkan Yardımcısı, şuanda da Avusturya Bulgaristan Büyükelçi’si olan Sayın Gerhard Reiweger’i okulumuzda ağırladık. Kendisi Dışişlerini düşünen arkadaşlarımız için Akademi’nin akademik programları hakkında bilgilendirdi ve sadece Diplomasi Kulübü üyelerimiz için özel burs imkânları sunuldu.

Uğur Bakıcı: Ardından üniversitemizin Avrupa Birliği Enstitüsü ile ortaklaşa, Mayıs 2009 da İngiltere’ye Diplomatik Gezi düzenledik. T.C Londra Büyükelçiliği, Konsolosluk. Chathamhouse, LSE ziyaretlerimiz arasında yer almaktadır. Temmuz ayında da Erivan’da Sivil Toplum Enstitüsü ile ortaklaşa Rusya, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’den de gençlerin katılımı ile çeşitli konularda çalıştaylar düzenlendi. Eylül ve Ekim ayında Fransa’daki Türk Mevsimi Kutlamaları kapsamında Sciences Po ile ortaklaşa Paris ve Grenoble’da fotoğraf sergisi açtık. Son olarak da 15-16 Mayıs tarihleri arasında 1.Uluslararası İlişkiler Kongremizi gerçekleştirdik.

  •  Kongre fikrinden biraz bahsedebilir misiniz?Sanırım ilk kez İstanbulda düzenlendi.

Simge Aktan: Nisan ortasında karar verilen ve Mayıs başına yetiştirilen bir projeydi. Kısa zamanda organize olmayı başardık ve bir ilki gerçekleştirdik. İstanbul’da gerçekleştirilen ilk Uluslararası İlişkiler Kongresi olmasının yanında Bakü’den Makedonya’ya uzanan katılımcı kitlesi ile gerçekten uluslararası bir nitelik kazandı.

  • Kongrenin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uğur Bakıcı:  Kongremizin  ilk gününü  Bil 202 dersi kapsamında gerçekleştirdik.İlk  gününün en önemli özelliği pek sık rastlanmayan bir konsepte sahip olunmasıydı. Agos Gazetesi Yazı işleri Müdürü Aris Nalcı, Şalom Gazetesi Yazarı Denis Ojalvo, Sulukule Platformu üyesi Hacer Foggo ve Alevi-Bektaşi ve Kültür Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Lütfi Kaleli bizlere Roman, Ermeni, Yahudi ve Alevi kültür ve kimliklerini tanıttılar.Türkiye’de Farklı olmak üzerinden aslında ne kadar da farklı olunmadığını gösterdiler. Kendilerine katkılarından dolayı tekrardan teşekkür ediyoruz.

 Ayrıca kongre süresince bizlerden hiçbir desteğini esirgemeyen başta Rektör Yardımcımız Sayın Murat Borovalı, Öğrenci Dekanımız Sayın  Şerafettin Düztepe , Öğrenci Dekanlığından Proje Koordinatörü Sayın Volkan Çakıroğlu’na ve Boğaziçi üniversitesinden bizi kırmayıp sunuculuk görevini üstlenen Sayın   Cansu Ekmekçioğlu’na sizlerin aracılığı ile teşekkür etmek istiyorum.
Son olarak da başta Simge Aktan olmak üzere kongre süresince bizlere yardımcı olan Diplomasi Kulübü üyelerine teşekkür etmek istiyorum.

Simge Aktan:

İkinci gün ise öğrenci arkadaşlarımızdaydı söz. Gün boyunca inanılmaz eğlenceli tespitlerle uluslararası ilişikiler tartışıldı ve birçok konu da sunumlar gerçekleştirildi.

  • Diplomasi Kulübü olarak gelecek planlarınız, projeleriz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uğur Bakıcı: Öncelikle uzun zamandır gerçekleştirmeyi planladığımız Dışişleri Bakanlığı’na hazırlık eğitimini düzenlemek istiyoruz. Bu eğitime Kpss hazırlığı da dahil. İkinci amaç olarak güzel konuşma, diplomatik yazışma, adab_ı muaşeret gibi dersler açtırmak istiyoruz.

Simge Aktan: Bunlara ek olarak; 1. Uluslararası ilişkiler öğrencileri kongresini geleneksel hale getirmek istiyoruz. Onun dışında daha spesifik konular üzerine kongrelerde yapmak hedeflerimiz arasında. Mesela “Diplomatik çıkmazlarla ekolojik denge” ve ”küresel ısınma sorunlarını bağdaşlaştıran” söyleşiler yapmak istiyoruz. Bunun dışında Orta doğu, Afrika ve Asya gibi spesifik bölgeler üzerinde de çalışmalar gerçekleştirmek planlarımız aramızda.

Uğur Bakıcı: Kısacası diplomasi ile ilgilenen arkadaşlara faydalı olabilecek her türlü etkinliğe  destek vermek, katılmak ve kendi bünyemizde bunun için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunun içinde ilgili tüm arkadaşlarımızı Diplomasi Kulübümüze bekliyoruz.

Meryem Arslan

Bir Yanıt

  1. bilgiler için teşekürler

Yorum bırakın